Fagbladet for musikpædagoger og musikere
Telefon: 35 35 63 33 • musikskolen@dmpf.dk

Gratis musikundervisning til kriseramte grækere

Forfatter: Jakob Kehlet
Af Jakob Kehlet

Krisen i det græske samfund har fået grækerne til at stå sammen og hjælpe hinanden. En gruppe musikpædagoger har oprettet en musikskole, hvor de giver gratis undervisning til ubemidlede grækere.

- Det må være der, siger taxachaufføren, og ser selv lidt skeptisk ud, for den musikskole, vi leder efter, syner ikke af meget. Blot et lille tre-etager byhus midt i et beboelseskvarter. Men et lille skilt på døren afslører, at vi er kommet til det rette sted.

The Social Conservatory ligger på en gade opkaldt efter den græske frihedshelt fra forrige århundrede, Theodoros Kolokotroni, og bag døren har nogle af nutidens græske helte deres gang. 70 musikere har gennem næsten tre år givet gratis musikundervisning til flere hundrede grækere, der ikke selv har råd til at betale for musikundervisning som følge af den omfattende krise i landet.

- Musikskolen åbnede i slutningen af 2011, men dengang havde vi ikke vores eget hus. I stedet foregik undervisningen i teatre og andre lokaler rundt omkring i byen. Men vi var heldige, at låne dette hus i foreløbig fem år af en mand, der alligevel ikke kunne sælge det. Før vi flyttede ind, boede der illegale immigranter i huset, så her så herrens ud. Vi skulle gøre en stor indsats for at få lokalerne gjort indbydende, siger Maria-Anais Konsta.

Hun er frivillig i The Social Conservatory og tager sig af administrative opgaver, så som at tage telefonen og – i dag - snakke med udenlandske journalister. Til gengæld for indsatsen modtager hun klaverundervisning.

 

Hjælp fra berømtheder

I dag er der ingen lyd af hverken klarinetskalaer eller stemmeopvarmning, fordi vi besøger skolen et par uger inden efterårssæsonen for alvor går i gang. Maria-Anais sætter sig til et klaver og giver en prøve på hendes kunnen. Hun er tydeligvis nybegynder, men klaveret lyder godt.

- Vi har fået det af Haris Alexiou, forklarer hun.

Donoren er ikke hver-som-helst, men derimod en af Grækenlands mest berømte sangerinder med en international karriere bag sig. Hun optrådte for eksempel ved afslutningsceremonien i forbindelse med OL i Athen i 2004.

- Alle mulige mennesker har doneret musikinstrumenter, møblement og hvad vi ellers har brug for. Borgerne i Athen synes godt om projektet, siger Maria.

Musikskolen har fået så mange musikinstrumenter fra private, at den kan låne dem ud til skolens elever, der ofte ikke selv har økonomi til at anskaffe sig et.

Det gode forhold til kulturlivet i Athen betyder også, at den smule penge, der skal skrabes sammen for at holde den frivillige musikskole kørende, blandt andet kan hentes hjem ved at arrangere små koncerter med skolens elever eller lærere.

En million arbejdsløse efter krisen

Det var syv musikere, der i første omgang besluttede sig for at åbne skolen for at give et tilbud til de mange grækere, der blev ramt af krisen og simpelthen ikke længere havde råd til musikundervisning.

Siden krisen begyndte i 2008 er en million grækere blevet arbejdsløse, og i dag ligger arbejdsløshedsprocenten på 27, og tre ud af fire arbejdsløse får ingen form for arbejdsløshedsunderstøttelse eller kontanthjælp. Blandt de arbejdsløse finder man også adskillige musikpædagoger, og flere af dem er i dag tilknyttet The Social Conservatory.

- I stedet for at sidde derhjemme og blive deprimerede over deres situation, foretrækker de at komme her og yde en indsats. Vi, der kommer og yder en frivillig indsats, opfatter vi The Social Conservatory som et hjem, siger Maria.

Ud over at få tiden til at gå, bruger mange af de arbejdsløse musikpædagoger også deres frivillige indsats til at kvalificere sig til eventuelle fremtidige job.

Højt niveau

Blandt underviserne på The Social Conservatory er der også kendte musikere, og niveauet blandt underviserne er i det hele taget meget højt, vurderer Maria-Anais Konsta.

- Der kommer rigtig mange musikere og musikpædagoger og tilbyder deres hjælp, og niveauet er meget højere end på de fleste andre musikskoler i landet. De andre musikskoler har simpelthen ikke råd til at hyre de lærere, der yder en frivillig indsats hos os, siger hun.

I Grækenland har befolkningen ikke hidtil haft tradition for at gå ind i frivilligt arbejde. Landet har altid været meget familieorienteret, og hjalp man andre, var det især inden for familiens rammer. Men denne struktur er under forandring. Krisen er så omfattende og rodfæstet, at befolkningen har set nødvendigheden af at hente og yde hjælp uden for familien. Men som med alle andre forandringer har den nye ide om at yde en frivillig indsats også sine begyndervanskeligheder, erkender Maria-Anais Konsta.  

- For at kunne modtage undervisning, skal man være ubemidlet, men nogle forældre har tolket det på den måde, at når deres børn nu også skulle gå til ballet, engelsk, fodbold og andre fritidsaktiviteter, så havde de ikke råd til også at sende dem til musikundervisning. Den slags argumenter holder naturligvis ikke, siger hun.

undefined

Børn afleveret i Mercedes

I nogle tilfælde er børnene også blevet sat af ved kantstenen af forældre, der var kørende i biler i Mercedes-klassen, hvilket heller ikke helt stemmer overens med tankegangen bag The Social Conservatory. Derfor skal man nu kunne dokumentere, at man er ubemidlet og har gjort sig fortjent til undervisningen.

Mange af brugerne af musikskolen har heller ikke helt forstået, at man også må yde for at kunne yde.

- Når der skal gøres rent i huset, er det svært for eleverne at forstå, at der ikke er andre til at gøre arbejdet end dem, og at de faktisk har en forpligtelse til at hjælpe med at få hverdagen til at fungere i huset, siger Maria-Anais Konsta.

Også blandt underviserne har der været problemer med helt at forstå tankegangen i frivilligt arbejde.

- Der har været eksempler på, at lærere har opkrævet penge af eleverne. I de tilfælde er læreren blevet bortvist, siger Maria-Anais Konsta.

Hun har også oplevet af børn, der modtager undervisning, har spurgt undrende til, hvorfor der ikke skulle betales for undervisningen.

- Der vil nok gå et stykke tid, inden grækerne helt forstår tankegangen omkring frivilligt arbejde – at penge ikke er det vigtigste i livet, siger Maria-Anais Konsta med et smil.

https://www.facebook.com/dmpf.dk/