Musik & Ungdom rekrutterer i samarbejde med Nødhjælpsorkesteret unge orkestre/bands fra hele landet. De unge deltager på et par workshops sammen med en mentor fra Nødhjælpsorkesteret. De unge skal se videoer af, hvordan Nødhjælpsorkesteret griber opgaven an og selv lære pædagogiske og musiske metoder til inddragelse af publikum. De unge coaches i forhold til at finde egen stil og tilgang og gøre opgaven til deres helt egen. Dernæst skal de med Nødhjælpsorkesteret ud på asylcenteret, hvor de skal levere en blanding af koncertindslag og aktiv inddragelse i musikalsk leg.
FAKTA Nødhjælpsorkesteret er et orkester, der arbejder for at styrke respekt, gensidig medmenneskelighed og empati på tværs af kulturer og gennem musikken. Projektet er finansieret af: Tuborgfondet, Nordea-Fonden, Statens Kunstfond, Ville Heises legat og Den A. P. Møllerske Støttefond |
Nødhjælpsorkesteret eller dele af Nødhjælpsorkesteret kommer med på asylcenteret for at vise de unge, hvordan de kan benytte musikken som en inkluderende pædagogisk metode under koncerten. Børnene på asylcenteret opfordres til at komme med musikønsker forinden eller under koncerten, og de inddrages ved, at de skal synge med, optræde, danse, lege og råbe. På den måde benyttes musikken til at sanse, skabe fællesskab, regulere følelser, give omsorg og til afslapning.
Anne-Sophie Dybdal, klinisk psykolog og seniorrådgiver hos Red Barnet, siger: ”Den måde, Nødhjælpsorkesteret arbejder på, giver ikke bare børn en pause fra en stresset og usikker hverdag. Den inkluderende stil, de har, der tager hensyn til børns ønsker, niveau og motivation, er med til at give et skub i retning af mere livslyst, selvtillid og glæde ved at udtrykke sig og være sammen med andre i et inkluderende fællesskab”. Projektet handler altså ikke om, at de unge musikere skal levere en perfekt koncert fra en scene. De unge musikere skal derimod give børn, der har det svært i hverdagen, en stund med musik og glæde og inspirere børnene til, hvordan musik kan udgøre et glædesfyldt frirum i hverdagen generelt.
Målgruppen for projektet er unge musikudøvende 15- til 30-årige, der allerede spiller i et etableret orkester/band. De unge skal have lyst til at involvere sig i frivilligt socialt og pædagogisk arbejde vha. deres musikkundskaber og deres egen passion for musik. Hvorfor laver Musik & Ungdom dette projekt? Fordi musik ikke bare er musik! Musik finder de menneskelige følelser og giver en følelse af glæde. Musik fungerer som socialt bindemiddel, der styrker gruppefølelsen og mindsker risiko for konflikt. Dette gør sig gældende til alle tider alle steder i verden. Vi er alle født med evnen til at indgå i ikke-sproglige samspil, og musikken er allerede fra starten af livet en uadskillelig del af det at være menneske, der giver os muligheden for at forbinde os med andre. Og det er lige præcis, hvad der sker, når de unge møder virkelighedens barske realiteter på et dansk asylcenter.
Musik & Ungdom er en landsorganisation for musik- og kulturskoler samt for orkestre og kor. Musik & Ungdom arbejder for at fremme musikalske og kulturelle fællesskaber med unge som medskabere. Projektet Asylorkestre blev etableret i starten af 2020, men grundet corona er det først blevet muligt at turnere i anden halvdel af 2021. |
Sarah Eilert Raaberg spiller i bandet: TYPISK fra Charlottenlund. TYPISK har spillet en koncert på Asylcenter Avnstrup. Sarah beskriver: ”Bare det at komme derud var tankevækkende, fordi centeret lå så gemt væk. Det føltes som at komme ind i en anden verden med mennesker, der har oplevet værre ting, end man overhovedet kan forestille sig. Oplevelsen fik os til at tænke over, hvor privilegerede vi er”. Sarah beskriver også, hvordan børnene var deltagende: ”Det var så sjovt, da nogle af børnene foreslog sange og kom op og rappede, alle børnene var søde, og nogle af dem var nysgerrige efter at få lov at spille på vores instrumenter”.
For Nødhjælpsorkesteret er det ofte sådan, at de i pausen eller før koncerten prøver at lege lidt med børnene, spiller fodbold eller løber om kap, så de lærer børnene lidt at kende, og børnene bliver mere trygge.
Peter Kibsgaard, som er primus motor i Nødhjælpsorkesteret, fortæller: ”Det er vigtigt at være udadvendt og smilende. Et smil er den korteste vej mellem mennesker. Vi spiller glade sange, sange børnene kender, eller sange med omkvæd, børnene hurtigt kan lære. Børn, der har modet, kan komme op på scenen og få en mikrofon og synge selv eller sammen med os”. Nødhjælpsorkesteret opfordrer altid børnene til at danse, og på Østrup børnecenter for uledsagede flygtningebørn var det noget af en overraskelse for Guldsazerne, da en stor gruppe afghanske drenge på 16-17 år slog sig løs og dansede trin og bevægelser fra deres hjemland midt om eftermiddagen.
Guldsazerne er en gruppe fra Goldschmidt Musikakademi, der hver uge undervises i det langhalsede strengeinstrument saz af Fuat Talay. Guldsazerne er i alderen 10-23 år, og seks af dem var med på tour i Jylland, hvor de sammen med Nødhjælpsorkesteret lavede fire koncerter på fire forskellige asylcentre. ”Det bliver en ordentlig luksustur”, mente Emir Aldemir, da de havde fået sat sig til rette i tourbussen udstyret med drikkevarer, sandwich og müslibarer. Og det blev det! Udover at bandet hyggede sig på tværs af alder (de sang og spillede hele vejen frem og tilbage til Nordjylland), så fik de en kæmpe oplevelse, som Helin Kart beskriver sådan her: ”Det er en fantastisk følelse at få mulighed for at gøre en forskel med musikken og gøre indtryk på hinanden”.
Læs også:
Musikskoler griber entusiastisk regeringsudspil