Fagbladet for musikpædagoger og musikere
Telefon: 35 35 63 33 • musikskolen@dmpf.dk

Musikskolen, helt klassisk

Forfatter: Sofie Daugbjerg
Af Sofie Daugbjerg, kommunikationsansat ved Holstebro Musikskole

På Holstebro musikskole har man succes med at fastholde både børn og unge, der spiller klassisk musik.

På trods af, at flere musikskoler oplever, at elever fravælger de klassiske instrumenter, har vi på Holstebro Musikskole stor succes med at både børn og unge fortsætter i vores ambitiøse og favnende klassisk miljø. Det skyldes ikke mindst, et stærkt fagfællesskab i lærergruppen og at både musikskolen og MGK MidtVest tilbyder eleverne at blive en del af et fællesskab. For at få ansigt på de forskellige indgangsvinkler har vi gennemført en række interviews med både elever, forældre og lærere.

undefined

Elever og forældre: Musikskolelærerne er meget kompetente

Vi satte en gruppe elever og forældre i stævne en eftermiddag efter musikundervisningen til en snak om blandt andet motivation og relationen til musiklæreren:

undefined

Jonas Vognbjerg far til Lia, 6 år, violin:

Til spørgsmålet om hvor Lia startede til violin svarer Jonas:

”Lia blev ved med at sige, siden hun var ret lille, at hun godt ville spille violin. Så det virker til, at det er kommet indefra. Det er ikke fordi jeg havde tænkt, at hun nødvendigvis skulle gå til musik. Så vi ringede til musikskolen, og hun kunne heldigvis starte med det samme.”

Hvad synes Lia om at gå til violin?

”Hun er meget glad for det. Der er en begejstring, når tingene lykkes. Og hun har det sjovt med sin lærer.”

Beskriv relationen til violinlæreren:

”Det er en meget kompetent lærer både i forhold til det musikalske, men bestemt også i forhold til det pædagogiske. Tryg, bestemt.”

Hvordan støtter I Lia i musikundervisningen?

”Vi hører musik rigtig meget derhjemme. Det med at øve er mindre skemalagt. Det er ikke sådan, at vi øver hver dag på et bestemt klokkeslæt. Det er oftest i korte intervaller, så det er, når hun har lyst til det og synes, det er sjovt. Det er noget med at skabe plads det til og ikke presse det. ”

undefined

Carl, 10 år – klaver:

Hvorfor valgte du lige klaveret?

”Det var det første instrument, jeg fik, som godt nok var mega lille, men stadigvæk rimelig fedt at spille på.”

Hvad er der fedt ved at spille klassiske musik, fremfor rytmisk musik / pop:

”Man bliver overrasket over de forskellige slags musikstykker, som er helt vildt forskellige, men stadig virkelig gode.”

Hører du selv klassisk musik?

”Nogle gange, men jeg synes også det er fedt at høre andre genrer som pop og rock.”

Hvor tit øver du?

”Hver dag! Omkring en halv time.”

Kan du bedst lide at spille selv, eller spille sammen med andre?

”Jeg kan faktisk godt lide at spille sammen med andre. Men også at spille i konkurrencer og til koncerter, det er rimelig fedt.”

Michael Vestergaard, far til Carl:

Hvorfor startede Carl til klaver?

”Det startede med, at Carl som 5-årig fik et børneklaver med en masse knapper på, som så selv kan spille nogle lyde. Efter en uges tid kunne han en fem-ti børnesange, som han bare havde hørt sig til. Vi kunne godt høre, at der var et eller andet. Han har altid sunget og været glad for musik. Så var vi til Åben Hus på musikskolen og havde en prøvetime hos Elisabeth, og herefter startede han.”

Hvad synes Carl om at gå til klaver?

”Så sent som i går sagde han: ’Jeg elsker at spille klaver.’ Jeg tror det fylder mere for ham, end vi egentlig forestiller os.”

Hvad synes du om den undervisning, som Carl får på musikskolen?

”En ting er kvaliteten af den musikalske undervisning, som er virkelig godt, men jeg synes, at Elisabeth og de andre lærere er virkelig gode til den der 1-1 undervisning. Elisabeth er bare fantastisk til at møde Carl, der hvor han er. Der er også noget menneskeligt og noget dannelse i det. Det der med at sætte mål, opnå dem og glædes ved det – og at det ikke lige går som man havde håbet, så er det også en del af det.”

undefined

Kirstine, 17 år - MGK MidtVest, trompet og klaver:

Hvad synes du om at gå til klaver og trompet?

”Med klaveret synes jeg, det er vildt fedt, at man er sit eget orkester på en eller anden måde. Og det fedeste ved at spille trompet er, at man kan spille sammen med andre. Jeg har altid godt kunne lide big bands, altså sådan store symfoniske værker.”

Hvorfor fik du lyst til at spille trompet?

”Jeg begyndte at se TwoSetViolin, og det var faktisk det, der fik mig til at tænke, at måske skulle jeg søge ind på MGK. Jeg begyndte at spille trompet, fordi det gik op for mig at ”hey, symfonier, orkester, det er skidefedt.” Så jeg blev fuldstændig forelsket i den musik, man spiller, når man spiller trompet."

Hvor tit øver du?

”Hver dag. Klaver øver jeg 3 timer om dagen og trompet 1 time om dagen.”

Beskriv hvad det betyder for dig at gå på MGK?

”Det er en fed oplevelse at gå på MGK, og miljøet er virkelig behageligt.”

Du er færdig med MGK om 2 år. Har du tanker om, hvad du vil efter MGK?

”Nu har jeg så 2 år med trompet tilbage, og jeg kunne forestille mig, at det at søge ind på konservatoriet vil kræve lidt mere end 3,5 år på bagen. Jeg vil tage et sabbatår og arbejde som kirkemusiker og så søge ind på konservatoriet med trompet.”

Har du tanker om at du godt kunne tænke dig en karriere indenfor klassik musik især?

”Jeg tror nok, at jeg hælder mod noget klassisk, som orkestermusik. Den helt store symfonimusik.”

BLÅ BOG

undefined

Linda Fanø Clausen

Underviser i blokfløjte, blæserklasser, musikkarrusel, kammermusik og sammenspil, og er klassisk MGK-koordinator ved MGK-MidtVest. Linda er uddannet blokfløjtenist på Det Jyske Musikkonservatorium, med videre studier i Tokyo, Japan. Underviser i blokfløjte på OrkesterEfterskolen, Holstebro.

undefined

Elisabeth Colding Sivertsen

Underviser i klassisk klaver, sammenspil og teori-hørelære og er desuden koordinator på musikskolens Talentlinje. Elisabeth er uddannet koncertpianist på det Kgl. Danske Musikkonservatorium samt i Lituauen, Serbien og Bulgarien. 

Man skal vise eleverne, at man elsker klassisk musik

Linda Fanø Clausen, blokfløjtelærer og Elisabeth Colding Sivertsen, x-lærer, oplever, at den klassiske musik er udfordret på mange musikskoler. ”I den klassiske faggruppe på Holstebro Musikskole ser vi det som vores opgave at præsentere eleverne for klassisk musik og gøre det sjovt. Det kan man fx gøre ved at øve mange forskellige teknikker med elever, så man sikrer sig, at eleverne får en grundig undervisning, og at man angriber musikundervisningen med stor seriøsitet helt fra begyndelsen. Når lærerne viser, at de elsker klassisk musik, er det ikke svært at være overbevisende – det kræver, at lærerne selv har en masse begejstring.. Vi har flere årlige arrangementer som Børn Spiller Klassisk, Unge Spiller Klassisk og andre koncerter og konkurrencer, der gør, at der er et formål med at øve sig, og vi oplever, at virkningen er engagerede elever. Lige nu har vi 12 klassiske elever på MGK Holstebro,” fortæller Linda Fanø Clausen og Elisabeth Colding Sivertsen.

Kontakten til forældrene er afgørende

”Med hensyn til fastholdelse er det vigtigt, at man får en personlig relation med sine elever, giver af sig selv og går ind i det med hud og hår. Man skal være parat til at omfavne børnene,” fortæller Elisabeth, og fortsætter: ”Det var selvfølgelig svært under corona, men så handlede kontakten om, hvordan de havde, og efter corona havde jeg det allerhøjest antal gentilmeldinger, næsten alle kom igen.” De to musiklærere er enige om, at kontakten til forældrene er utrolig vigtig. Ligesom det er vigtigt, at forældrene møder hinanden til koncerter og oplever det fællesskab, børnene er en del af. Elisabeth uddyber: ”Det er vigtigt at have den gode forældrekontakt, de skal være indstillet på at gøre en ekstra indsats. Når de er små, er det vigtigt, at forældrene sidder med i timerne, så de ved hvad det handler om.” Linda er enig og tilføjer: ”Det er godt med forældreopbakning. Vi skal ikke pace, men motivere og facilitere. Jeg siger fx ikke: ’Du skal øve dig en halv time om dagen!’ Det duer ikke, så er det bedre, de øver sig fokuseret i ti minutter. Jeg har fokus på kvaliteten af øvning frem for kvantiteten. Jeg fortæller mine elever:’ Øv jer roligt, hvis det er for svært, så tag et gammelt stykke.’ Jeg taler med dem om, hvordan man øver sig, ikke om hvor meget man øver sig. Det hele skal være drevet af ambitionen om at blive bedre. Vi kan ikke ”ville det” for vores eleverne, men vi kan hjælpe dem, inspirere og støtte.” Elisabeth slår fast, at klassisk musik er mesterlære. ”Man kan ikke lærer det på YouTube, det er et håndværk, og det vil vi gerne give fra os. Det er derfor, vi sidder der 1-1,” fortæller hun. ”Glæden ved musikken er det allervigtigste, og at eleverne tager musikken med sig hele livet,” afslutter Elisabeth.

Læs artiklerne:

Musik- og kulturforløb skal bredes ud til alle børn i Midt- og Vestsjælland

Musikskolen hjælper til, når musikfaget i folkeskolen skal udvikles

 

https://www.facebook.com/dmpf.dk/