Fagbladet for musikpædagoger og musikere
Telefon: 35 35 63 33 • musikskolen@dmpf.dk

Min MusikLektiebog 1. og 2.

Forfatter: Anette Præst Nielsen
Af Anette Præst Nielsen

Da jeg var barn og gik til klaverspil, havde jeg altid en lille grå ”lektiebog”, som min klaverlærer skrev i. Hvad jeg havde for, skulle øve ekstra på, en sjælden gang med noget teori også – intervaller o.l. på siderne med nodelinjer.

Da jeg selv begyndte at undervise elever i 1984, brugte jeg den samme metode. Et lille skolehæfte, en kinabog eller et nodehæfte med nodelinjer, og jeg lavede også små teoriopgaver til mine klaverelever. Det var sjovt at mærke, hvor meget ungerne gik op i at lave opgaverne sideløbende med klaverspillet. Det skete rigtig tit, at de selv bad om flere opgaver, når de fx ikke havde fået nye opgaver i nogle uger. Da musiklektionerne blev forkortede blev det ikke nemmere. Alt for ofte blev det lidt små-stressende at skulle skynde sig at finde på en ny opgave i slutningen af en musiklektion, og så gik de gode intentioner fløjten. Det var jo bare brandærgerligt, når eleverne nu syntes, at det var sjovt, og de også rykkede fagligt med teorien ved siden af.

”Når ens grafiker intet aner om noder og musiktegn: Er en manglende prik bagved en halvnode et problem?"

Blomster, heste, emojis og sommerfugle

For et par år siden opstod idéen til en lille bog/hæfte, hvor det allerede VAR gjort! Altså, hvor opgaven allerede var lavet og klar til eleven. Lige at gå til, ikke noget besvær for læreren. En lille nem opgave til hver undervisningstime. Det skulle være en musik-lektiebog! Der skulle også være et lille skrivefelt med dato for underviseren og øve-minut-felter for eleverne. Det sidste havde jeg set i nogle amerikanske bøger.

undefined

Da jeg prøvede det af med mine elever, var det et hit.  Eleverne fik pludselig overblik over, HVOR meget de egentlig øvede sig, og for nogle var det en øjenåbner, at de faktisk kun kunne notere 3 ud af 7 ugedage med øvning, Andre blev ihærdige, øvede meget og fik selvfølgelig ros her. I øvrigt har jeg ofte været forbavset over, hvor gennemærlige ungerne er i forhold til at skrive det reelle antal øveminutter ind - ingen snyd der. Et ekstra plus var det også, at forældrene kunne følge med i, både hvad deres børn skulle spille og arbejde med og samtidigt få mere tjek på øvetiden hjemme. Jeg havde (og har stadig) en regel om, at blev der øvet 100 minutter om ugen (som 1. eller 2. års elev) svarende til ca. 15 minutter hver dag, var belønningen et klistermærke. Og klistermærker – dem var der rigtig mange af hos mig. Blomster, heste, emojis, sommerfugle – og i december – julemænd og nisser. Selv 7-8 klasses elever ville gerne have sådan mærke og blev bedre til at øve sig. Gevinster og belønninger kan gøre meget. Min lille musik-lektiebog skulle ikke kun være til klaverlærere, men til alle musiklærere, der brugte F og G nøgle til deres elever, dvs. opgaverne skulle fordeles over de to nøgler. Bogen skulle indeholde begynder basis teori, f.eks. nodeværdier, nodenavne, pauser, rytmeøvelser osv. Jeg havde masser af ideer, og jeg havde tonsvis af materiale fra mange års undervisning liggende i skuffen. 

Projekt Min Musiklektiebog 1 blev søsat

Jeg startede helt fra bunden med at klippe nodelinjer ud, klistre ind med limstift på A4 ark, hvor tekst og opgaven fremgik. Noget var håndskrevet/tegnet og noget på computeren. Opgaverne skulle ligge i den rigtige rækkefølge og præsentation. Der skulle også gøres plads til en lille nodemand, som skulle figurere på hver side i bogen i form af små vignetter.

undefined

Tegningen af Nodemanden stammer fra mit logo på mine Music Work Out produkter. Det er en lille tændstikmand med store nodefødder, og jeg havde tidligere lavet alle mulige udkast til skitser af ham til en teoribog - siddende, liggende, stående. Nu manglede jeg bare en god tegner til at give ham mere liv, og jeg vidste præcis, hvem jeg ville have til det – hvis hun altså havde lyst og tid. Det havde hun, begge dele heldigvis. Den der følelse af at have ramt plet med en tegner, der bare har lige præcis den streg man søger efter, det er så fedt, når det sker. Her var det bare perfekt, fordi min tegner, Nanna Brandenhoff, havde en musikuddannelse fra M.I. og derfor også med en faglig musikviden nøjagtigt vidste, hvad det var, jeg ville med den der lille Nodemand. Hun fik hele bunken med opgaver, et par forslag til skitser og ideer fra mig om, hvad Nodemanden bl.a. skulle lave, og så gik hun i gang. Det vigtige var, at hver eneste tegning af Nodemanden skulle relatere til opgaven på samme side. Han flytter fx rundt på noder, maler, jonglerer, - alt efter, hvad opgaven nu drejer sig om og ungerne er vilde med ham.

Hvem har nogensinde lavet en bog, uden en fejl?

Takket være en god veninde, der selv havde udgivet en bog om musik og holdundervisning, fandt jeg frem til en god grafiker, som kunne hjælpe med opsætning og layout. Selvom han boede i Valencia i Spanien, og alt samarbejde og snak foregik over Skype, fungerede det fuldstændig problemfrit. Han fik tilsendt de samme skitser som tegneren i form af fotos på mail eller i Dropbox og info om bogstørrelse (A5), antal sider, farvevalg og hvordan materialet skulle fordeles. I øvrigt kom Jes Lassen, som han hedder, med så mange fine og gode ideer til ting, jeg slet ikke havde tænkt på. Vi endte med at lave 10 korrekturer til den første bog. Til sidst var jeg ved at blive helt bims over at læse og granske de samme sider om og om igen. Og alligevel var der et par småfejl i førsteudgaven.

undefined

Når ens grafiker intet aner om noder og musiktegn: Er f.eks. en manglende prik bagved en halvnode et problem? Men jo, det er det – når der i opgaven indgår punkterede halvnoder. Og det er heller ikke lige meget, om et G i bassen ligger på nederste eller næstnederste linje. Jeg overså simpelthen flere ting i korrekturerne, fordi jeg havde set dem hundrede gange og var blevet ”blind” på små ændringer. En god kollega trøstede og sagde, ”Hvem har nogensinde lavet en bog, uden en eneste fejl? Og det her var jo din første”.  Nu er tingene rettet, og bogen er klar til næste oplag. Det var kun ganske få fejl, men det irriterede mig enormt.

Både små og store elever har været inde over

Da arbejdet med Lektiebogen nr. 2. gik i gang, var jeg mere på forkant og alt blev lidt nemmere. Jeg lod også andre kolleger og venner kigge bogen igennem for fejl, klog af skade. I bog nr. 2.  er der ændret lidt på papirkvaliteten og omslaget, så det er lidt mere holdbart og skrivevenligt, selvom det blanke look i bog 1 er ret flot.  Opgaverne er en tand mere udfordrende, 6/8 rytmer, bindebuer, sekstendedele m.m. Nodemanden er en ret vigtig ingrediens, bare det nu ikke stiger ham til hovedet. Jeg er virkelig kommet til at holde af ham gennem Nannas Brandenhoffs tegninger, han er både skør, lidt fræk og sjov. Man får nærmest sådan lidt ømhed over den lille figur og han vil helt klart figurere i alt, hvad jeg planlægger af nye materialer fremover.

undefined

Mine elever har været inde over med deres meninger om både forside og farver. Det er jo trods alt dem, der skal bruge dem mest. Det har været godt at få deres meninger og det var bl.a. dem, der foreslog, at nodemanden skulle være på forsiderne i stedet for kun inde i bogen. Det er i øvrigt sjovt, for oprindelig var musiklektiebog 1 beregnet til begynderelever. Men eleverne der gik på 2-3-4 år, synes den var super god og ville gerne lave teoriopgaverne. Så den kan altså også bruges til elever fra 8-13 år.

Ungerne vil gerne have en bog i stedet for en stak løse papirark

Der har været lagt utroligt mange arbejdstimer i dette her projekt, men det har også været ret fantastisk selv at have været inde over hele processen. At det hele ikke bare røg over til et forlag, som så bestemte al opsætning og grafik hen over mit hoved. Da den første bog blev udgivet i maj 2018, var jeg spændt. Der blev trykt 3000 stk., det kunne bedst betale sig, rent økonomisk. Jeg var dog i tvivl om der overhovedet ville være interesse for bogen? Jeg tog chancen, og nu her halvandet år senere er over halvdelen solgt, så det var ikke helt tosset. Jeg har valgt at udgive og sælge den selv, men der har været forlag som har vist interesse. Et forlag foreslog fx, at prisen skulle ligge på ca. 100 kr for bogen, og det kunne vi ikke blive enige om. Mit oprindelige ønske var, at den her lille bog skulle være så billig, at alle havde råd til at købe den. Jeg vidste også, at blev den for dyr, ville mange bare købe ét eksemplar og så kopiere. Derfor ligger prisen på 55,-kr inkl. moms. Alle har råd til det, og ungerne er  virkelig glade for en rigtig fin lille bog i stedet for en stak løse papirark.

undefined

Det er helt skørt, men jeg kan slet ikke lade være med at finde på…

For kort tid siden blev jeg kontaktet af et større svensk forlag, som også gerne ville publicere den på svensk på deres forlag.  I Slovenien, hvor jeg i maj måned afholdt kursus i Music Work Out, var deltagerne helt pjattede med den og ærgerlige over, at den ikke var oversat i det mindste til engelsk eller tysk. Det har jeg liggende i baghovedet, og nu, hvor der er planlagt Music Work Out kursus i Litauen, skal den helt sikkert med og præsenteres også. Samtidig går vi lige om lidt i gang med Min MusikLektiebog 3. Plus andre nye spændende ting som fx Nodemanden som klistermærker, fordi der var flere af mine elever, som foreslog dette. Og så er der nye spil i baghovedet til Music Work Out produkterne…

Læs også:

Drømmen om en instrumentalskole

Fra idé til virkelighed

At udgive eget undervisningsmateriale er "learning by doing"

https://www.facebook.com/dmpf.dk/