Fagbladet for musikpædagoger og musikere
Telefon: 35 35 63 33 • musikskolen@dmpf.dk

For 30. år i træk optræder musikskolerne i Tivoli

Børn med basuner, tværfløjter og violiner, kreative komponister og kor fra musik- og kulturskoler rundt i hele Danmark mødes, for at give koncerter og opleve et musikalsk fællesskab på kryds og tværs den 25. og 26. maj til Musikskoledage i Tivoli. 

Det er i år 30 år siden de første musikskolekoncerter kunne opleves i Tivoli. Det første år var der 900 deltagere og de optrådte på tre scener i Tivoli.  Formålet var at give de unge talenter og engagerede musikalsk interesserede en platform, hvor de kunne give prøver på deres talent og inspirere andre til at dyrke musik. 

Deltagerantallet har henover alle årene været stigende, og det trænede øre vil også kunne fornemme at niveauet på de musikalske udfoldelser er øget. Vigtigst er dog engagementet og kærligheden til musikken. Hvis man opgør antallet af deltagere, der gennem de 30 år har bidraget musikalsk til musikskoledagene har der været et svimlende antal deltagere i årene 1990–2018; nemlig 101.800 deltagere. Erfaringen siger, at de musikalske dage i Tivoli ofte bliver overværet af omkring 50.000 publikummer fra ind- og udland.

undefined

Årets program vrimler med grupper og solister

Musikskoledagene byder på alle musikgenrer fra pop, rock og hip-hop til klassisk musik og masser af sommerfugle i maven. Der vil som noget helt nyt være 200 musikskoleelever, der optræder med sange fra den populære norske ungdomsserie Skam. Der er udsigt til vilde koncerter på Plænen, hvor unge talenter fra f.eks. Odense Musikskole stiller med 33 stemte klaverer og øvede pianister. Roskilde Skolekor Nord deltager med 180 sangere, der synger både klassisk og pop. Der bydes også på tre store søndagsparader, hvor deltagerne udklædte går rundt i Tivoli, mens de spiller, danser og udøver akrobatik. Der er også masser af mindre koncerter med færre deltagere som optræder med rap, rock og klassisk musik.

Blåstempling fra Kulturminister

Sidste år uddelte kulturminister, Mette Bock årets musikskolepriser, og  hun sagde i sin tale til musikskoleområdet bl.a.:  ”Når man spiller sammen, får man et særligt fællesskab – et fællesskab om en stor koncertoplevelse, hvor det hele går op i en højere enhed. For én ting er at øve derhjemme og rundt omkring på musikskolerne, hvor der skal slides og prøves om og om igen. Noget helt andet er at spille koncert. Så får man den store belønning oven på alle prøverne”.

Årets tale

Den nyudnævnte rektor for Det Kgl. danske Musikkonservatorium, Uffe Savery, ankommer til Plænen søndag kl. 15:35, hvor han vil afholde årets tale til musikskoleområdet.

Projektleder for Musikskoledage i Tivoli, Dan Johnsen, fortæller:

”Der er hersker ingen tvivl om, at en optræden i Tivoli kan være med til at nære motivationen, når man som ung musikinteresseret arbejder med musikken på sin lokale musikskole. At opleve det store musikalske fællesskab er et vigtigt fundament i børn og unges fortsatte interesse for selv at spille og nyde musikken. Et hurtigt lyt på en eller flere koncerter med de unge overbeviser hurtigt om, at den musikalske gejst og de kommende talenter trives i Danmark”.

undefined

Tivolis underdirektør i Kultur Frederik Wiedemann siger:

“Hver dag hele sommeren kan man opleve musik i Tivoli. Det afspejler et frodigt musikmiljø i Danmark, som musikskolerne har en meget stor andel i. Derfor er vi særligt glade for at fejre musikskolerne en hel weekend i maj, bogstaveligt talt for fuld musik.”

Komponistkonkurrence i Orangeriet

På Orangeriets scene ud mod Tivoli Søen er der lørdag den 25. maj koncert med vinderne af komponistkonkurrencen MIN MUSIK, der laves i samarbejde med Bandakademiet og Musikmetropolen. Musikskoledagene bygger videre på succesen fra 2018 med en scene dedikeret til den skabende musik og lancerer i år konkurrencen MIN MUSIK, hvor børn og unge fra alle landets musik – og kulturskoler kan indsende deres egne kompositioner til spændt jury. Mangfoldigheden er i højsædet og alle genrer og stilarter er velkomne i en forhåbentlig bred vifte af musikalske udtryk. 

Der er DEADLINE for indsendelse af værker den 3. maj til følgende mailadresse: minmusik@musikskoledageitivoli.dk

Læs mere om konkurrencen på www.musikskoledageitivoil.dk.  

1. præmien, der gives til to værker, er en studiesession med nogle af landets fremmeste sangskrivere og producere. 

Fakta Musikskoledage i Tivoli finder sted lørdag den 25. og søndag 26. maj.

Musikskoledage i Tivoli 2019 i tal

Musikskoledagene afvikles for 30. gang i træk

14 scener 238 ensembler 5526 forhåndstilmeldte musikskoleelever  62 deltagende musikskoler Deltagere i alderen 5-70 år

Da Musikskolernes Dag i Tivoli blev afviklet første gang - tilbage i 1990 - var deltagerantallet 900

Musikskole Dage i Tivoli er et selvstændigt projekt med sekretariat hos Musik & Ungdom, og er i  2019 støttet af Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Det Obelske Familiefond, 

Familien Hede Nielsens Fond, Knud Højgaards Fond, Lemvig-Müller Fonden, Nordea-fonden, 

Oticon Fonden, Simon Spies Fonden, Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg, Toyota-Fonden

og Tuborgfondet.

Musikskoledagene i Tivoli planlægges af en styregruppe, der udspringer af musikskolemiljøet. 

Medlemmerne er: Michael Møller (Rudersdal Musikskole), Torben Puggaard (Helsingør Musikskole),

Clara Vuust (Roskilde Kulturskole) og Anne Turner (Vordingborg Musikskole).

https://www.facebook.com/dmpf.dk/