Fagbladet for musikpædagoger og musikere
Telefon: 35 35 63 33 • musikskolen@dmpf.dk

Dansk FløjteFestival 2024

Forfatter: Anne Fontenay
Af Anne Fontenay

“Det var så sjovt, og jeg har fået mange nye fløjtevenner” sagde Marius på 10 år, der for andet år i træk var med til Dansk FløjteFestival.

Dette års fløjtefestival fandt sted i Odeon, koncerthus og konservatorium i Odense på Fyn. Lidt over 100 fløjtenister mødtes i den sidste weekend i januar til en magisk fløjtefest. Her var mange forskellige fløjtenister. Lige fra dem, der kunne spille tre toner, til de allermest erfarne. Børn, amatører, studerende og professionelle fik Odeon til at summe af liv og glæde.

Masterclass for MGK- og konservatoriestuderende

I år kunne vi præsentere Jürgen Franz fra Elbphilharmonie Orchestra i Hamburg og Peter Verhoyen, piccolofløjtenist i Antwerp Symphony Orchestra. De gav masterclasses for de studerende fra MGK og konservatorierne i både Danmark, Norge og Tyskland. Disse masterclasses blev gjort mulige gennem et samarbejde med Adams Flutecenter, Haynes Flutes og Burkart Flutes.

Stor diversitet i genrer

Festivalen startede med et brag af en åbningskoncert i Fredens Kirke. Her spillede fløjtenister fra de danske konservatorier, og der blev præsenteret mange forskellige genrer. Lige fra folkemusik til værker for fløjte og klaver, et stort fløjteensemble fra Aarhus og Godards Suite spillet for piccolo og klaver. Koncerten blev afsluttet med en fantastisk uropførelse af Jürgen Franz, en meget velspillet fantasi over operaen Madam Butterfly med Berit Juul Rasmussen ved klaveret. Hele koncerten blev bundet sammen af Esben Tange, formand for Sonnings Musikpris.

undefined

Om fløjtens klang og nye pædagogiske tanker

De næste to dage gik med masterclasses, workshops for børn og for voksne. Om fløjtens klang og nye pædagogiske tanker om, hvordan man tackler holdundervisningen ude i musikskolerne. Der var konkurrence for både musikskoleelever og de mere erfarne fra MGK og konservatorierne, og for de yngste børn var der en skattejagt, hvor man blandt andet skulle finde videoer med forskellig fløjtemusik. Der var små pop-up-koncerter i en nærliggende kirke, og alle deltagerne kunne desuden spille med i et af de tre store til lejligheden sammensatte fløjteorkestre. Lørdag aften var der festmiddag, efterfulgt af en workshop, hvor vi alle lærte at spille og danse folkemusik af Mette Qvist-Jensen fra Syddansk Musikkonservatorium. “Det bedste ved Dansk FløjteFestival var et foredrag om klang. Der lærte rigtig meget om mig selv og fløjter. Bagefter var jeg nede og prøve nogle fløjter hos en af dem, der udstillede fløjter. Jeg syntes, jeg lærte rigtig meget og fik meget ud af det,” fortæller Ida Trøjgaard.

Et fællesskab på tværs af alder, niveau og forudsætninger

«Min søn Marius deltog for anden gang i år og havde intet mindre end en fantastisk oplevelse», fortæller Marius mor Kristina Schjelde Husum, «som han selv sagde det så fint inden festivalen, var det fedt at møde alle de andre han skulle spille med, og hverken være yngst eller ældst. Det er en ret fin måde at indramme fællesskabet på, som opstår på tværs af alder, niveau og forudsætninger. Og så er det noget helt særligt at få opleve internationale kapaciteter både spille og undervise. Det var en af årets mest rørende oplevelser for mig som forælder at se min søn på 10 år deltage i en fælles opvarmning i workshopformat, ledet af belgieren Peter Verhoyen, som på smukkeste vis formåede at inkludere alle. Helt fra børn, via vildt dygtige studerende og professionelle, til amatører og seniorer. Det er det det handler om, både for Marius og for mig.  Fællesskabet på tværs. Det giver mening. Vi kommer igen i 2025. Begge to.»

Instrumenter og noder

Udover at kunne deltage i alle disse workshops, masterclasses, orkestre og konkurrencer, var der i kantinen på konservatoriet opsat boder fra Adams Flutecenter, A. Andersen og Edition Svitzer, så man kunne se på alt det nye og spændende indenfor fløjter, fløjtegadgets og noder. Dansk FløjteFestival 2024 blev afsluttet søndag eftermiddag med en koncert i konservatoriets koncertsal, hvor alle deltagerne fik spillet for et stort fremmødt publikum. Det store øjeblik var, da alle deltagerne i et kæmpe fløjteorkester spillede “Jeg ved en lærkerede” af Carl Nielsen arrangeret af Malene Plambech Lundsgaard og dirigeret af Rune Most.

Inspirerende møde med musikken som fælles passion

”Fløjtefestival giver Laura (11 år) mulighed for at mødes med og lade sig inspirere af andre børn, der spiller tværfløjte”, fortæller Lauras mor. ”Hun kan både spejle sig i de andre og se hvor dygtig man kan blive, hvis man øver sig og lægger sin sjæl i musikken. Det er en unik mulighed for at mødes over en fælles passion, som strækker sig ud over musikskolens rammer, og det giver en masse gode oplevelser med hjem. Pludselig føler hun sig som en del af noget større. Det giver blod på tanden til at fortsætte med at spille. Som forælder er det inspirerende at se, hvordan et fællesskab skabes på tværs af landet og på tværs af erfaring. Jeg mærker tydeligt hvordan mit barn vokser og inspireres ved at have en hel weekend sammen med dygtige undervisere og andre fløjtespillere. Her er der skabt en unik mulighed for at mødes over en fælles passion. Ung, som gammel. Nybegynder, som professionel.”

Alle fløjtenister gik glade og fyldte af fløjtemusik hjem. Fløjtefestivalens vision om møder på tværs af generationer og niveauer blev hermed opfyldt, og der genlød et “På gensyn næste gang d. 31/1-2/2 2025 i Sønderborg!” 

Læs også:

Musikskolernes Kammermusik Festival vil gøre det sejt at spille kammermusik

Musikken skal med i bagagen

 

Fakta om Dansk FløjteFestival

I 2017 tog Malene Plambech Lundsgaard og Kristine Nordby Pehrsson initiativ til Dansk Fløjtefestival med en ambitiøs mission om at forene fløjtespillere på tværs af alder og niveau. Festivalen blev først lanceret og afholdt i Høje Taastrup og København og blev fra starten drevet af en klar vision om at fremme sammenspil, undervisning, pædagogisk udvikling, koncerter og fællesskab. Deltagerne repræsenterede et bredt spektrum fra musikskoleelever til professionelle fløjtenister, og formålet var at skabe fællesskab på tværs af alder, niveau og geografisk placering.

Siden den første festival i 2018 har udviklingen været yderst positiv. I dag har festivalen etableret en bestyrelse bestående af både professionelle fløjtenister og dedikerede undervisere. Trods festivalens vækst og udvikling er fokus stadig det samme: At inkludere alle, uanset niveau, fra begyndere til amatører, MGK- og konservatorieelever. Antallet af deltagere er steget markant fra de spæde år med 20-30 fløjtenister til nu, hvor vi samler over 100 entusiastiske deltagere.

Målet med festivalen om at forene musikere på tværs af alder og niveau står stadig centralt i vores mission. Samtidig fortsætter vi med at udvikle vores pædagogiske og didaktiske tilgang til fløjteundervisning for at sikre, at festivalen forbliver en platform for læring, samarbejde og kreativitet.

Dansk FløjteFestival’s bestyrelse Anne Fontenay Malene Plambech Lundsgaard Monica Vejgaard Jorunn Solløs Christina Enig

https://www.facebook.com/dmpf.dk/