Fagbladet for musikpædagoger og musikere
Telefon: 35 35 63 33 • musikskolen@dmpf.dk

Kunsten at skrive en fængende jobansøgning

Forfatter: David Efraim Poulsen
Af David Efraim Poulsen, medieredaktør

Uanset, om du vil besvare et stillingsopslag eller skrive en uopfordret ansøgning, er det vigtigt, hvad du skriver. I denne artikel får du nogle tips til, hvilke elementer din jobansøgning bør indeholde, så den bliver både personlig og målrettet.

Begynd bare med det samme

Find din bærbare frem og opret et dokument fx med filnavnet Curriculum Vitae eller blot CV. CV’et er din beskrivelse af dit professionelle arbejdsliv. Her nedskriver du dine uddannelser, kurser og ansættelser mv. Du supplerer naturligvis op øverst i dokumentet, når der kommer nye uddannelser, kompetencer og jobs til. Bed endelig din arbejdsgiver om en anbefaling, når du afslutter et job eller en musikskoleansættelse, og spørg evt. også, om du må bruge vedkommende som reference i forbindelse med kommende jobansøgninger. 

Curriculum Vitae (CV)

Dit CV bør indeholde de kurser, uddannelser og ansættelser du har haft. Opdater løbende dit CV og gem ansættelsesbreve, lønsedler, kursusbeviser og uddannelsespapirer som dokumentation ved kommende lønforhandlinger og ansættelsessamtaler. Når du beder om en anbefaling, så spørg gerne din leder om du må benytte vedkommende som referencer i forbindelse med kommende jobsamtaler. Anvend gerne CV’et i PDF-format, når det vedlægges din ansøgning og husk: max én side

Vikarer og deltidsansatte står i første række

Mange musikskolelærere er startet som vikarer. Når du er vikar på en musikskole, får du et godt netværk på arbejdspladsen og en meget værdifuld undervisningserfaring. Begge dele er vigtige, når du skal skrive en jobansøgning til et musikskolelærerjob. Derfor er det altid en god ide, når du sender ansøgninger ud, at du også tilbyder din arbejdskraft som vikar. Har du først fået foden indenfor på en musikskole som vikar, står du også i første række blandt de jobsøgende, når de faste stillinger bliver slået op. Det er nemlig en stor fordel, at din kommende leder og kolleger allerede kender dig og ved, hvad du bidrager med. Samtidig sikrer Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal, at du kommer i første række.

FAKTA

Er jobopslaget en fast stilling på en kommunal musikskole, gælder følgende aftale: Aftale om deltidsansattes adgang til højere timetal. Kontakt gerne sekretariatet.

Målet er jobsamtalen

Din ansøgning behøver ikke at være hele historien om dig selv. Formålet med en ansøgning er at komme ind ad døren til jobsamtalen, så gør dig endelig umage med at målrette ansøgningen og dit CV. Modsat CV’et er ansøgningen din mulighed for at tegne et levende og personligt billede af dig selv. Tænk: ”Her og nu”, når du arbejder med at beskrive det, du har på hjerte. Din ansøgning skal være personlig og give modtagerne et klart billede af dine kompetencer, din personlighed og dine samarbejdsevner. Du kan bruge konkrete eksempler på erfaringer, du har gjort dig fra din undervisning - dine jobfortællinger.

Vigtigst først

Når du vil ansøge en opslået stilling, så begynd med at undersøge musikskolens hjemmeside. Her finder du ofte oplysninger om skolens størrelse, lærerprofiler, undervisningstilbud, vision osv. Herefter kan du ringe og spørge mere ind til jobbet. Du kan også spørge musikskolelederen eller souschefen, om du ikke må lægge vejen forbi for at blive vist rundt. Det giver et rigtig godt billede af virksomhedskulturen, af lederen og viser dig som en seriøs og nysgerrig ansøger. Du må heller ikke glemme, at du jo selv har brug for at vide, om det er et sted, hvor du ønsker at arbejde.

Hvad er din motivation for at søge jobbet?

En målrettet ansøgning bringer dig tættere på en ansættelsessamtale. Fokusér derfor på modtagerens behov og din motivation for at søge stillingen. Gør det tydeligt, hvad arbejdspladsen vil få ud af at ansætte dig og ikke blot, hvad du selv personligt ønsker at få ud af jobbet. Du skal endelig ikke gå på kompromis med, hvad der er vigtigt for dig i dit arbejde. Vis i stedet modtageren, hvem du er og svar på de kompetencekrav, jobopslaget stiller.

”Når jeg ansætter, kan jeg godt lide folk, der har selvtillid, men som kan indrømme, når de tager fejl. Med den slags personer behøver jeg ikke at kigge på eksamensbeviser, for de er sikre på sig selv, men lader ikke deres ego stå i vejen,” citat af den sydkoreanske softwareudvikler Ahn Cheol-Soo

Du kan understøtte dine pointer med konkrete eksempler eller resultater, du har opnået. Søger du undervisningsjobs, er det de erfaringer, du har gjort dig gennem din undervisning. Er det freelance- eller projektjobs som musiker, er det din musikervirksomhed og de konstellationer, du indgår i her. Beskriv gerne dine overvejelser omkring, hvordan du vil gå til opgaverne i det nye job. Sidst men ikke mindst bør du indsætte et godt og vellignende billede af dig selv.

Form og indhold

Struktur:

En god rammende overskrift

Et godt foto af dig selv

Inddel gerne teksten i tydelige afsnit, så den er nem at overskue for modtageren 

Ansøgningen må max være én side og skal helst fremsendes i PDF-format

 

Indhold:

Beskriv din motivation for at søge stillingen

Beskriv hvordan dine kompetencer og dine erfaringer opfylder arbejdspladsens behov

Anvend evt. konkrete erfaringer - jobfortællinger - til at beskrive, hvordan du arbejder

”You can’t compensate from experience”

Floskler bidrager ikke med noget positivt, så drop endelig frasen: ”Jeg er god til at holde mange bolde i luften”. Vis i stedet med konkrete eksempler, hvordan du bevarer overblik, løser opgaver og samarbejder med kolleger. ”You can’t compensate from experience”, som det hedder, og derfor er det bedste, du kan gøre at være oprigtig omkring dit aktuelle kompetenceniveau. Det viser samtidig en god selvindsigt, hvilket ikke kan fås for penge. Beskriv derfor konkret og kort den erfaring og de kompetencer, som du har udviklet via dine tidligere ansættelser, og din uddannelse. Bind en sløjfe mellem de kompetencer, som arbejdspladsen søger, og det, som du ønsker at bidrage med.

Vis modtageren, hvem du er, hvad du søger

Din personlighed er meget vigtig. Udvælg to til tre relevante personlige egenskaber og giv plads til at folde dem ud. I stedet for at skrive: ”Jeg er samvittighedsfuld og arbejder struktureret”, kan du give et eksempel på, hvordan du arbejder struktureret. Fx: ”Jeg laver ofte arrangementer, som er målrettet den enkelte elev, og tjekker min mail hver arbejdsdag”.

Dit CV skal matche din ansøgning

I CV’et, som altid skal vedlægges ansøgningen, skal du ikke beskrive alt, hvad du har bedrevet i  dit arbejdsliv. En god og relevant ansøgning er akkompagneret af et enkelt og overskueligt CV. Ifølge musikskolesouschef Maibrit Baagøe Schmidt er CV´et vigtigere, end man skulle tro. ”Når jeg får rigtig mange ansøgninger, bruger jeg CV´et til at lave den første grovsortering af ansøgerne. Med et godt CV er du et skridt tættere på at komme til ansættelsessamtale,” siger hun. Derfor bør man altid vurdere, hvad der er relevant, og som derfor skal med på CV’et i den aktuelle ansøgning, og samtidig tage stilling til, hvad der bør fravælges. Resten kan man altid tage med til ansættelsessamtalen, hvis man finder det vigtigt.

Tips fra musikskolelederen

Det, jeg er interesseret i, er:

Hvorfor brænder du for at undervise?

Hvilken erfaring har du?

Har du fx været vikar, mens du studerede?

Hvorfor søger du jobbet på netop vores musikskole?

Vis modtageren af din ansøgning, at det er et undervisningsjob, som du søger. Som leder er jeg ikke så interesseret i, hvem du har spillet med, og hvem du har fået undervisning af. Det må selvfølgelig gerne stå der, men placer det bagerst i CV´et.

Souschef ved Odense Musikskole, Maibrit Baagøe Schmidt

En fængende overskrift får opmærksomhed

Skab opmærksomhed allerede i din overskrift. Hent gerne inspiration fra stillingsopslaget, og i de kompetencer, som arbejdsstedet søger. Ni ud af ti ansøgninger starter med overskriften: ”Ansøgning om stilling X i musikskole Y.” I stedet bør du begynde med en overskrift, der er lidt mere spændende eller ’catchy’, og som siger noget om dig selv som person - en overskrift der fænger og gør, at du selv får lyst til at læse ansøgningen. Det kan fx være: ”Engageret klaverunderviser og udøvende musiker,” eller ”Uddannet AM-musikunderviser som brænder for musikpædagogikken,” eller ”Konservatorieuddannet musiker og inspirerende musikunderviser,” osv.

Fokuser på målet med din ansøgning

Afslut ansøgningen med målet om at komme til samtale. Nu har du brugt tid og kræfter på at skrive og målrette din ansøgning jobbet. Derfor ikke bare håber du på at komme til jobsamtale, men du ser frem til at blive inviteret til en samtale, hvor du får mulighed for at høre mere om jobbet og lejlighed til at uddybe din ansøgning. Du kan fx afslutte ansøgningen med: ”Jeg glæder mig meget til at høre fra jer,” eller ”Jeg ser virkelig frem til at uddybe min ansøgning ved en samtale,” etc.

Kedeligt, men vigtigt!

En stillingsansøgning med fejl og mangler påvirker det billede, modtageren af din ansøgning sidder tilbage med efter endt læsning. Derfor: Læs altid korrektur. Det kan fx gøres ved, at du læser din ansøgning højt for dig selv, inden du sender den afsted. Læs den evt. også baglæns, da man hurtigt bliver blind på sin egen tekst. Du kan også bede en god ven eller kollega om at læse korrektur for dig. Sov gerne på det og læs ansøgningen igennem igen dagen efter, inden du trykker på send. Husk at du som medlem altid er meget velkommen til at kontakte DMpF’s sekretariat omkring ansøgninger, ansættelseskontrakter, arbejdstid, lønforhandling, og hvad der ellers måtte opstå af musiker- og musikundervisningsrelaterede spørgsmål.

Læs også:

Ledige stillinger

Opgaveoversigten

Løn og Vilkår - Nyuddannet og hvad så?

 

https://www.facebook.com/dmpf.dk/