I en del overenskomstforlig i de første år efter indførelse at lokal løndannelse afsattes der midler til lokale lønforhandlinger ved de centrale overenskomstforhandlinger, men ved de senere overenskomstfornyelser er dette ikke sket. Det ændrer imidlertid ikke ved, at der fortsat skal gennemføres lokale lønforhandlinger eller ved, at både musikskolelæreres og -lederes løn løbende bør udvikles gennem lokale lønforhandlinger. Det fremgår da også af gældende aftale om lokal løndannelse, at ” Der er i overenskomstperioden midler til rådighed til lokal løndannelse”, ligesom det fremgår, at der som udgangspunkt forhandles en gang årligt. Det er væsentligt at bemærke, at dette på lærerside gælder for musikskolelærere – ikke for øvrige kulturskolelærere, idet de ikke er omfattet af musikskolelæreroverenskomsten og derfor heller ikke af bestemmelserne om lokal løndannelse. Tillidsrepræsentanten har således ingen forhandlingsret for disse øvrige kulturskolelærere og repræsenterer dem i øvrigt heller ikke på andre områder overfor skolens ledelse.
Langt de fleste kommuner har udfærdiget en forhandlingsaftale med frister for indlevering af lønforslag mv., som man både som leder og tillidsrepræsentant (TR) kan gøre sig bekendt med og anvende.
Lønforhandlinger for musikskolelærere
For musikskolelærernes vedkommende er forhandlingsretten uddelegeret til den lokale TR, ligesom det i stort set alle kommuner er musikskolens leder, som har forhandlingsretten vedr. lærerlønsforhandlinger. Det giver ledere og TR to løbende opgaver:
Musikskoleledere og -mellemledere
Også musikskolernes ledelse er omfattet af bestemmelserne om lokal løndannelse. For deres vedkommende beror forhandlingsretten centralt i organisationen, og DMpF tager da også årligt initiativ til talrige lønforhandlinger. Også her er det imidlertid vigtigt, at man som leder eller mellemleder holder sig orienteret om kommunens forhandlingsaftaler og -procedurer og henvender sig til os, hvis man oplever, at lønudviklingen er gået i stå på et for lavt niveau eller hvis det er for længe siden, man sidst har fået forhandlet sin løn. Man kan som leder vælge selv at tage en lønsamtale eller en forhandling med sin overordnede. Forinden kan det være en fordel at tage en forberedende samtale med DMpF, så man husker at få alle aspekter belyst. Under alle omstændigheder skal der i sidste ende en underskrift fra organisationen på den endelige aftale, og det er som oftest DMpF, som gennemfører selve forhandlingen.
Alle aftaler fremsendes til DMpF
Alle lønaftaler for ledere sendes til DMpF til underskrift, ligesom resultaterne af lærerlønsforhandlingerne fremsendes til sekretariatet. Sekretariatet står i øvrigt til rådighed for assistance, råd og vejledning i det omfang, man ønsker det.